Jadłospis
Jadłospis tygodniowy 27.03.-31.03.2023r.
Dzień | Śniadanie | Obiad - I danie | Obiad - II danie | Podwieczorek |
Poniedziałek | Pieczywo mieszane 1 (55g), masło 7 (10g), pasztet 6,9 (20g), papryka (8g), herbata malinowa (150g) | Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami 1,7,9 (250g) | Makaron 1 (35g), filet z kurczaka w sosie koperkowym 1 (110g), surówka z czerwonej kapusty (60g), sok jabłkowy (150g), owoc sezonowy | Batoniki owsiano-czekoladowe 1 (50g), mleko 7 (150g) |
Wtorek | Chałka 1 (50g), masło 7 (10g), dżem (15g), mleko 7 (150g) | Zupa kalafiorowa z ziemniakami 9 (250g) | Ryż 1 (35g), zraziki w sosie własnym 1,3 (110g), surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy (60g), kompot porzeczkowy (150g), owoc sezonowy | Pieczywo mieszane 1 (55g), masło 7 (10g), szynka biała 6,9 (20g), sałata (5g), pomidor (8g), herbata z cytryną (150g) |
Środa | Pieczywo mieszane 1 (55g), masło 7 (10g), szynka drobiowa 6,9 (20g), ogórek zielony (5g), rzodkiewka (5g), herbata z cytryną (150g) | Czysty barszcz czerwony z makaronem 1,9 (250g) | Ziemniaki (100g), gyros z fileta kurczaka 1,3 (60g), surówka z marchwi i jabłka (60g), kompot wieloowocowy (150g), owoc sezonowy | Ciasto drożdżowe 1.3.7 (100g), mleko 7 (150g) |
Czwartek | Rogal 1 (50g), masło 7 (10g), płatki zbożowo-miodowe z mlekiem 1,7 (200g) | Krupnik z kaszy jęczmiennej z ziemniakami 9 (250g) | Ziemniaki (100g), sztuka mięsa w sosie własnym 1 (110g), surówka z sałaty lodowej i pora (60g), kompot wiśniowy (150g), owoc sezonowy | Pieczywo mieszane 1 (55g), masło 7 (10g), szynka 6,9 (20g), pomidor (8g), rzodkiewka (5g), herbata owoce leśne (150g) |
Piątek | Pieczywo mieszane 1 (55g), masło 7 (10g), ser żółty 7 (15g), ketchup 6,9 (8g), rzodkiewka (5g), kawa 7 (150g) | Zupa marchewkowa z zacierką 1,3,9 (250g) | Ziemniaki (100g), kotlet rybny 1,3,4 (70g), surówka z kapusty kiszonej (60g), herbata wieloowocowy (150g), owoc sezonowy | Kisiel 1 (100g), chrupki kukurydziane 1 (50g) |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, bazylia, majeranek, oregano, rozmaryn, papryka słodka, czosnek granulowany, cynamon, ocet jabłkowy.
Zgodnie z informacjami od producentów wyroby mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Suszone owoce oraz nasiona, które są podawane dzieciom do posiłków zgodnie z informacją od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, orzechów ziemnych i sezamu.
Alergeny występujące w posiłkach | |
1 | Zboża zawierające gluten |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne |
3 | Jaja i produkty pochodne |
4 | Ryby i produkty pochodne |
5 | Orzechy ziemne (arachidowe) |
6 | Soja i produkty pochodne |
7 | Mleko i produkty pochodne |
8 | Orzechy |
9 | Seler i produkty pochodne |
10 | Gorczyca i produkty pochodne |
11 | Nasiona sezamu i produkty pochodne |