KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Kącik dla rodziców

„Mamo, tato nudzi mi się”

Pewnie często słyszeliście te słowa od swoich dzieci. Mamy na to radę!! W kąciku zamieszczane będą propozycje ciekawych zabaw dla dzieci, które pobudzają zmysły, zachęcają do dotykania, wąchania, słuchania i poznawania świata. Wszystko to sprawia, że dziecko będzie w przyszłości lepiej funkcjonowało i rozumiało otaczający świat.

Zachęćmy dzieci do doświadczania!!!

Zabawy z galaretką

Łatwa do przygotowania i ciekawa zabawa. Do naczynia wlewamy przygotowaną galaretkę, wkładamy różne przedmioty (np. łyżeczkę, klocek, spinacz do bielizny itd.). Galaretkę władamy do lodówki do czasu zastygnięcia. Tak przygotowaną galaretkę dajemy dziecku! Może ją zjeść, wąchać i wyjmować z niej przedmioty i po prostu się nią bawić.

 

   Rzuty do celu

Do przygotowania zabawy potrzebna będzie obręcz/hula-hop, taśma klejąca oraz piłeczki (może być balon, kulki papierowe). Obręcz obklejamy taśmą i zaczynamy zabawę! Zabawa ma na celu kształtowanie sprawności fizycznej, zwinności i koordynacji wzrokowo-ruchowej.

Miłej zabawy!

"Jesienna Ścieżka – zabawa sensoryczna"

Rozkładamy w pokoju na dywanie folie malarską lub stare prześcieradło. Usypujemy ścieżkę z materiału przyrodniczego( igły sosnowe, żołędzie, szyszki, suche liście….).  Poszczególne materiały przyrodnicze mogą znajdować się w płaskich pojemnikach lub luźno na folii. Dzieci przechodzą po ścieżce bez pantofli i opisują swoje doznania.

 

Zimowe ścieżki – ćwiczenie koordynacji wzrokowo-ruchowej

dla dzieci 3-4 letnich

 

Pomoce: taśma malarska; cienka wstążka; gruby sznurek; włóczka; rękawiczki całej rodziny.

Rodzic przygotowuje kilka tras (każda wykonana jest z innego materiału), które zakrę­cają w różne strony i wzajemnie się krzyżują. Na początku każdej ścieżki układa jedna zakryta rękawiczkę, która po zestawieniu z drugą (znajdującą się na koń­cu tej samej trasy) tworzy parę. dziecko ustawia się na początku tras i zabiera rękawiczkę, po czym porusza się po swojej ścieżce. Gdy dotrze na jej koniec, zabiera leżący tam pakunek i sprawdza, czy w środku znajduje się rękawiczka tworząca parę.

Panel świetlny

Jest to urządzenie wykorzystywane do terapii zmysłowej. Zabawa światłem pozytywnie wpływa na kreatywności oraz rozwój umiejętności manualnych u dzieci. Taki panel można wykonać w domu. Potrzebne będą: lampki (np. choinkowe), które wkładamy do plastikowego, przeźroczystego pojemnika. Na pojemnik można wysypać mąkę, kaszę i ryż lub układać na nim kolorowe kształty z papieru. Miłej zabawy.

 

 

Malowanie na folii spożywczej

Czy waszym dzieciom znudziło się malowanie na kartce? Mamy na to rozwiązanie!

Drogi rodzicu rozciągnij folię spożywczą (np. między nogami odwróconego stoliczka) i pozwól dziecku stworzyć piękną pracę przy pomocy farb lub mazaków.

Powodzenia!